Elektronisch visum voor de Verenigde Staten

Gepubliceerd: May 19, 2019, Bewerkt: Nov 09, 2019 | Tags: ESTA-aanvraag, ESTA subsidiabiliteit, VS-visum

In de Verenigde Staten kunnen op dit moment geen elektronische visa worden verstrekt aan buitenlanders die er willen rondreizen. De enige vorm van ‘elektronische machtiging’ voor het reizen naar de Verenigde Staten is de ESTA. Zonder de ESTA bestaat er geen elektronisch visum voor de Verenigde Staten. De afkorting ESTA staat voor Electronic System  for Travel Authorization. ESTA is geen elektronisch visum, het wordt behandeld als een elektronische visumvrijstelling en kan worden gebruikt voor doeleinden op toeristisch of zakelijk gebied of voor het doorreizen van personen die in het bezit zijn van een paspoort uit een van de 39 landen die voor visumvrijstellingen in aanmerking komen.  De lijst van deze 39 landen die hiervoor in aanmerking komen kan worden bekeken op https://officieel-esta.nl/visa-waiver-program/. Reizigers die een goedgekeurd ESTA verkrijgen zullen digitaal gevrijwaard worden om naar de Verenigde Staten te reizen en hun paspoort- en andere applicatie-informatie zal elektronisch worden doorgegeven naar de Customs and Border Protection (CBP) systemen, die toegankelijk zijn voor grensautoriteiten op alle toegangspunten tot de Verenigde Staten.

Het doel van ESTA is, de CBP te helpen reizigers te controleren alvorens ze vertrekken naar de Verenigde Staten. ESTA helpt CBP te voorkomen dat personen die een veiligheidsrisico vormen, aan boord gaan van vliegtuigen of zeeschepen met de Verenigde Staten als bestemming. Een ESTA machtiging kan online 24 uur per dag worden aangevraagd. De website die wordt gebruikt voor het indienen van aanvragen voor ESTA ondervindt zelden problemen met onderhoud en is daarom heel goed bereikbaar. ESTA toekenningen worden doorgaans bepaald binnen 60 seconden nadat de aanvraag is ingediend of via e-mail. Daarom kan de ESTA worden beschouwd als een daadwerkelijke elektronische reismachtiging, in de zin dat er geen fysieke formulieren of documentatie aangevraagd, ingevuld of gebruikt hoeven te worden.

Het is niet waarschijnlijk dat de Verenigde Staten een elektronisch visum zullen instellen voor populaire soorten visum zoals het B-2 Toeristisch Visum, B-1 Zakelijk Visum of C-1 Doorreis Visum, gezien de noodzaak voor een gesprek op de ambassade en uitgebreide controles voor uitgifte. Dit kan ongemak veroorzaken voor reizigers die niet in aanmerking komen voor ESTA, maar er bestaat een reden voor de verschillende soorten visa. De ESTA biedt reizigers een voldoende inklaring die gebruikt kan worden voor algemeen zakelijk of toeristisch reizen zonder enige bijkomende rechten te verlenen aan de personen die visa verkrijgen. Dit geeft CBP de mogelijkheid bezoekers nauwkeuriger te segmenteren en grotere aandacht te besteden aan het controleren van reizigers die mogelijk een veiligheidsrisico betekenen of problemen in verband met immigratie kunnen  veroorzaken.