Een ESTA aanvragen als u net van naam veranderd bent of pas getrouwd bent

Gepubliceerd: Jan 29, 2021, Bewerkt: May 05, 2021 | Tags: ESTA-geschiktheid, ESTA-paspoort, Paspoort met datum

Pasgetrouwde reizigers die de Verenigde Staten willen bezoeken met het gebruik van een ESTA dienen zich er rekenschap van te geven hoe een naamsverandering of huwelijk van invloed is op het invullen van hun aanvraagformulier, in het bijzonder als een reiziger van naam veranderd is of in afwachting is van een nieuw paspoort. Het volgende artikel geeft informatie over het aanvragen van een ESTA online met een paspoort met de toekomstige gegevens en zal de aanvragers helpen veel voorkomende problemen te vermijden.

Wat is een paspoort met toekomstige gegevens?

Iemand die gaat trouwen en een overzeese reis plant na de plechtigheid kan een paspoort aanvragen met gegevens op hun toekomstige gehuwden naam voordat het huwelijk voltrokken is of is geregistreerd. U kunt reizen op uw bestaande paspoort met uw meisjesnaam maar het wordt aangeraden dat u een kopie van uw trouwboekje meeneemt en ook controleert of het paspoort dat op uw meisjesnaam staat als geldig beschouwd zal worden door het land waar u naar op weg bent.

Hoe kunt u een paspoort met toekomstige gegevens verkrijgen

Het is belangrijk om genoeg tijd uit te trekken bij het aanvragen van een paspoort met toekomstige  gegevens. Het is het beste om drie maanden voor uw huwelijksdatum te beginnen, zodat u er zeker van kunt zijn dat alles op tijd klaar is, mochten er complicaties bij de aanvraagprocedure optreden, bijvoorbeeld in drukke tijden. Als u het toch op het laatste moment heeft gedaan kunt u beter met uw bestaande paspoort op reis gaan en de documenten op uw gehuwden naam laten zetten na uw terugkeer.

Als u tijd tekort komt maar toch nog een paspoort wilt verkrijgen op uw nieuwe naam kunt u een bijbetaling doen voor Fast Track service, indien beschikbaar. Door een sneldienst te gebruiken kunt u mogelijk uw nieuwe paspoort binnen een week ontvangen.

Verdere consequenties om in gedachten te houden

Afhankelijk van uw individuele situatie zijn er nog wat punten om in gedachten te houden die uw beslissing om een paspoort met toekomstige gegevens aan te vragen kunnen beïnvloeden.

  • Andere reisplannen – Aangezien u uw huidige paspoortgegevens moet opgeven op het moment dat u uw aanvraag indient en u pas na uw trouwdag met het nieuwe paspoort zult kunnen reizen kunt u in de tussentijd niet naar het buitenland gaan.
  • Als uw huwelijk afgelast wordt – Indien het huwelijk om welke reden dan ook wordt afgelast moet u het paspoort met nieuwe gegevens terugsturen naar het adres waar het werd uitgegeven en een nieuw paspoort aanvragen met uw meisjesnaam.
  • Dubbele nationaliteit – Als u bijvoorbeeld een paspoort heeft dat niet is uitgegeven in het Nederland vanwege een dubbel staatsburgerschap, moeten de namen op beide paspoorten hetzelfde zijn. Als dit niet het geval is, laat de gegevens op uw andere paspoort dan wijzigen voordat u een paspoort met nieuwe gegevens van het Nederland aanvraagt.
  • In het buitenland in het huwelijk treden – Als u in het buitenland in het huwelijk treedt kunt u geen paspoort met toekomstige gegevens aanvragen omdat u een paspoort met uw meisjesnaam nodig heeft bij aanvang en aan het einde van uw reis.

Kan ik een ESTA aanvragen met een paspoort met toekomstige gegevens?

Staatsburgers van bijvoorbeeld het Nederland die een paspoort met toekomstige gegevens hebben aangevraagd zullen geen ESTA kunnen aanvragen voordat het paspoort geldig is geworden op de dag dat het huwelijk is voltrokken. Als u niet genoeg tijd heeft tussen het voltrekken van het huwelijk en uw aankomst op het vliegveld, wordt het ten zeerste aanbevolen dat u een familielid of vriend vraagt om namens u een ESTA aan te vragen.

Als een staatsburger van een ander land dat is aangesloten bij  het visumvrijstellingsprogramma toestemming heeft verkregen om naar de V.S. te reizen, maar dan van naam verandert door bijvoorbeeld een scheiding of huwelijk, moet hij of zij een nieuwe ESTA aanvraag indienen alvorens op reis te gaan. De aanvragers wordt geadviseerd dit binnen 72 uur van tevoren te doen maar door omstandigheden is dit misschien niet mogelijk.

Kan ik het paspoort met mijn vorige naam gebruiken?

Als u in het bezit bent van een paspoort in uw vorige naam maar uw naam heeft veranderd om reden van huwelijk of echtscheiding na uitgifte van het paspoort, mag u een aanvraag doen met uw voormalige paspoortnaam en -nummer. Uw aanvraag moet worden ingediend op de naam die op  het paspoort staat, maar als u moet antwoorden op de vraag of u bekend staat onder een andere naam of bijnaam dient u de nieuwe naam in te vullen. U kunt reizen met een paspoort waar uw vorige naam op staat en een ticket met uw nieuwe naam, maar dan dient u wettelijke documenten mee te brengen zoals een trouwboekje of echtscheidingspapieren om een verbinding te leggen met de naam op uw paspoort en uw nieuwe naam.

Delen

FacebookTwitterYoutube

Doe een aanvraag voor ESTA

ESTA is een vereiste reistoestemming voor in aanmerking komende reizigers die de Verenigde Staten binnenkomen over land, door de lucht of over zee voor bezoeken van minder dan 90 dagen.

Doe een aanvraag voor ESTA