Reizen naar de Verenigde Staten met huisdieren of hulpdieren

Gepubliceerd: Nov 20, 2021, Bewerkt: Nov 20, 2021 | Tags: Huisdieren, Luchtvaartveiligheid

Het reizen naar de Verenigde Staten met huisdieren kan lastig zijn, of het nu gaat om gezelschapsdieren, geleidedieren of hulpdieren als emotionele ondersteuning. Als u er over denkt om te gaan vliegen dient u zo snel mogelijk naar uw dierenkliniek te gaan met uw dier en de voorzieningen te treffen die nodig zijn om naar de Verenigde Staten te gaan. Uw huisdier kan onderzocht worden zodat u zeker weet dat het gezond genoeg is om te reizen. Hierbij kan het nodig zijn een bloedonderzoek te laten doen en de nodige vaccins te laten toedienen en de  microchipgegevens te tonen waar dit vereist is.

Huisdieren en hulpdieren

De Verenigde Staten is koploper geweest bij het erkennen en toelaten van hulpdieren als emotionele ondersteuning tijdens vliegreizen van de laatste jaren, onder toepassing van bepaalde regels.

Hulpdieren worden ook gebruikt door slechthorenden, mensen met visuele beperkingen, bewegingsbeperkingen of epileptische aanvallen. Daardoor kunnen diereneigenaars vluchtreizen maken met kleine katten of honden in speciale reiskorven die onder de zitplaats van het vliegtuig passen. Niet iedere luchtvaartmaatschappij staat dit echter toe en andere luchtvaartmaatschappijen handhaven een specifiek verbod met betrekking tot dieren in het vliegtuig. Sommige luchtvaartmaatschappijen vervoeren dieren, maar alleen als vracht in geventileerde en verwarmde ruimtes.

Veranderingen in de voorschriften van de V.S.

Na een stortvloed van verzoeken van klanten die onder meer met kalkoenen, spinnen en slangen als emotionele ondersteuning wilden reizen heeft het ministerie van transport eerder dit jaar nieuwe verordeningen uitgegeven waarbij een groot aantal diersoorten niet meer wordt beschouwd als emotioneel ondersteunende dieren. Met de nieuwe regelgeving is het niet meer mogelijk om een huisdier onder valse voorwendselen als emotionele ondersteuning mee te nemen, eigenlijk met de motivatie het dier gratis te vervoeren en hoge transportkosten uit de weg te gaan.

De luchtvaartmaatschappijen die de nieuwe regelgeving handhaven zijn Delta Air Lines, United Airlines, Southwest Airlines Co. en American Airlines. Deze luchtvaartmaatschappijen vereisen officiële documentatie dat het dier is opgeleid en medisch is goedgekeurd als emotionele ondersteuning voor een passagier.

Voorschriften

Uitgezonderd een gevarieerd aantal exotische huisdieren, gelden er standaard voorschriften voor alle reizigers die de Verenigde Staten betreden of binnen de Verenigde Staten reizen. Er is slechts één hulpdier per persoon toegestaan en dit kan alleen een kat of een hond zijn. Een hond die de Verenigde Staten verlaat of opnieuw betreedt moet minimaal 12 weken zijn om een rabies vaccinatie te kunnen krijgen en men moet dan 28 dagen wachten voordat de hond kan reizen na een eerste rabies vaccinatie. Voor katten is een rabies vaccinatie niet nodig, ofschoon deze in enkele staten van de V.S. mogelijk wel vereist is.

Het dier moet schoon zijn, zich goed gedragen en moet passen onder de zitplaats vóór u of op uw schoot. Het dier moet ook in goede hygiënische staat gehouden worden tijdens de reis. In verband met andere praktische gezondheids- en veiligheidsregels in een vliegtuig mag het dier niet in een rij zetels bij de nooduitgang geplaatst worden en zijn kooi mag niet uitsteken in een middenpad zodat hij geen belemmering voor de doorgang vormt. Ook mag het geen zitplaats in beslag nemen of van een tafelblad eten.

Aangezien de regelgeving voortdurend wordt aangepast is het noodzakelijk dat u lang van tevoren de voorschriften van de diverse luchtvaartmaatschappijen controleert. Als u niet zeker bent van de geldende regels voor het reizen met een hulpdier naar de Verenigde Staten, kunt u inlichtingen inwinnen bij de luchtvaartmaatschappij waarmee u op reis gaat.

Grotere dieren

In bepaalde gevallen wordt een dier misschien te groot of te zwaar geacht om veilig vervoerd te worden in de vliegtuigcabine, zelfs wanneer het kan worden ondergebracht in de categorie emotioneel ondersteuningsdier. In dergelijke omstandigheden moet er misschien een andere vlucht worden geboekt met meer open zitplaatsen, of moet het dier vervoerd worden in de bagageruimte van het vliegtuig of moet u een ticket voor het dier kopen. Daarom is het verstandig om de luchtvaartmaatschappij op de hoogte te brengen van de grootte van het dier en andere nuttige informatie te verstrekken.

Het gedrag van het dier

De veiligheid van alle passagiers staat voor de luchtvaartmaatschappijen op de eerste plaats. Intimiderend of gevaarlijk gedrag, zoals bijten of proberen te bijten, grommen, blaffen en op mensen afspringen, of bovenop hen springen is natuurlijk ongewenst. De medewerkers van de luchtvaartmaatschappij en de bemanning van het vliegtuig zullen het gedrag van het dier observeren vanaf het moment dat u de luchthaven binnenkomt en als slecht gedrag niet wordt beheerst of gecorrigeerd hebben zij het recht het dier als een gewoon huisdier te classificeren en niet als een hulpdier. Dit kan waarschijnlijk tot gevolg hebben dat u een boete moet betalen en dat het dier beperkingen worden opgelegd met betrekking tot de vliegreis. 

Voorafgaande kennisgeving en formulieren

Om met een emotioneel ondersteunend dier in de vliegtuigcabine te kunnen reizen dient een aantal formulieren te worden ingevuld en naar de luchtvaartmaatschappij  te worden verstuurd tenminste 48 uur voorafgaand aan de vlucht.

Bij dieren voor emotionele ondersteuning is het een algemeen vereiste dat u formulieren invult zoals de diergeneeskundige gezondheidsverklaring of dat u met het paspoort van het dier recente gegevens kunt aantonen. Men zal u waarschijnlijk ook vragen een volledig formulier in te vullen omtrent de mentale en medische gezondheid van het dier. Tenslotte zal u gevraagd worden een formulier in te vullen waarin u bevestigt dat het dier voldoet aan de gedragsmaatstaven van de luchtvaartmaatschappij. U dient de formulieren tijdens de reis bij de hand te houden, voor het geval ze gecontroleerd moeten worden door de medewerkers van de luchtvaartmaatschappij of luchthaven.

Mogelijk bestaan er nog andere beperkingen voor de veiligheid en het comfort van het dier en de veiligheid van de passagiers. Sommige luchtvaartmaatschappijen staan misschien niet toe dat er huisdieren in hun vliegtuig reizen tussen de maanden mei en september vanwege de extreme hitte, dus dient dit allemaal meegerekend te worden in de reisplannen.

Conclusie

Nieuwe beperkingen kunnen het moeilijk maken of zelfs onmogelijk om een bepaald soort huisdier of hulpdier in het vliegtuig te vervoeren. U zou andere voorzieningen kunnen treffen indien u denkt dat u voor korte periodes zonder uw huisdier zou kunnen reizen. U zou het huisdier bij een vertrouwde vriend, een familielid of een dierenpension kunnen achterlaten. Deze opties zijn misschien zelfs minder traumatiserend voor het dier, omdat complicaties tijdens de reis voor alle betrokken partijen ontzettend lastig kunnen worden. De reizigers dienen met hun luchtvaartmaatschappij en hun artsen te communiceren alvorens plannen te maken om hun hulpdier of huisdier mee te nemen naar de Verenigde Staten.

Als u in het bezit bent van een paspoort van een land dat in aanmerking komt voor visumvrijstelling en een ESTA wilt aanvragen voor toeristische, zakelijke, medische of doorreis doeleinden, begin dan aan uw aanvraag, of bezoek de FAQ (veel voorkomende vragen) om meer over de ESTA te weten te komen.

Doe een aanvraag voor ESTA

Delen

FacebookTwitterYoutube

Doe een aanvraag voor ESTA

ESTA is een vereiste reistoestemming voor in aanmerking komende reizigers die de Verenigde Staten binnenkomen over land, door de lucht of over zee voor bezoeken van minder dan 90 dagen.

Doe een aanvraag voor ESTA