Vragen over de geschiktheid van het paspoort en antwoorden op het ESTA aanvraagformulier

Gepubliceerd: Nov 19, 2020, Bewerkt: Nov 19, 2020 | Tags: ESTA paspoort, ESTA-vereisten, ESTA-geschiktheid

Inleiding

Als u staatsburger bent van een land dat deelnemer is aan het visumvrijstellingsprogramma, heeft u het recht een reismachtiging aan te vragen via het Electronic System for Travel Authorization oftewel ESTA online. Als u met vakantie of op zakenreis gaat, of op doorreis bent kunt u de rompslomp van het aanvragen van een visum vermijden door een ESTA aanvraag online in te vullen, zolang uw bezoek niet langer duurt dan 90 dagen. Het invullen van een ESTA aanvraag zou niet langer dan 20 minuten mogen duren, maar het is wel zaak dat u alles correct invult zodat er geen complicaties optreden door foutief of onvolledig invullen van de velden. Complicaties worden vaak veroorzaakt doordat het juiste land niet wordt ingevuld op het vragenformulier.

Wat is het verschil tussen “Land van staatsburgerschap” en “Land van uitgifte van het paspoort”?

De aanvragers dienen op het ESTA formulier het land in te vullen dat hun paspoort heeft uitgegeven. Het “Land van uitgifte van het paspoort” moet altijd hetzelfde zijn als het “Land van Staatsburgerschap”. Bijvoorbeeld, als u staatsburger bent van het Verenigd Koninkrijk maar een paspoort heeft verkregen bij het Consulaat van het Verenigd Koninkrijk in Singapore, dient u het Verenigd Koninkrijk in te vullen als “Land van uitgifte van het paspoort” en “Land van Staatsburgerschap”. Het consulaat is gesitueerd in Singapore, maar het is het Verenigd Koninkrijk dat het paspoort uitgeeft, niet Singapore.

De uitklapmenu’s voor zowel “Land van Staatsburgerschap” als “Land van uitgifte van het paspoort” bevatten de lijst van de landen die aangesloten zijn bij het visumvrijstellingsprogramma (VWP). Als uw land geen deel uitmaakt van het VWP zult u geen ESTA kunnen aanvragen en heeft u een visum voor de V.S. nodig om het land te kunnen bezoeken.

Als ik nu staatsburger ben van meerdere landen met een visumvrijstelling?

Mensen met een dubbele nationaliteit die een ESTA hebben aangevraagd dienen een paspoort te gebruiken van een land dat deelnemer is aan het visumvrijstellingsprogramma bij het verlaten van hun land en ook bij het betreden van de Verenigde Staten. Mensen met een dubbele nationaliteit van meerdere landen die aangesloten zijn bij het visumvrijstellingsprogramma dienen een van hun geschikte paspoorten daartoe te selecteren en dit paspoort blijven gebruiken bij het betreden en verlaten van de Verenigde Staten. Dit zal ervoor zorgen dat er geen verwarring optreedt bij de grens door het houden van meerdere reismachtigingen die verbonden zijn aan meer dan een paspoort.

En als ik een dubbel staatsburgerschap heb, inclusief een voor de Verenigde Staten?

Alleen staatsburgers van VWP landen kunnen een ESTA aanvragen dus als u een genaturaliseerd staatsburger bent van de V.S. en tevens staatsburger van een VWP land, dient u uw paspoort van de V.S. te gebruiken bij het reizen naar de Verenigde Staten. Andere reizigers kunnen mogelijk een paspoort gebruiken dat door hun andere land is uitgegeven, maar de Verenigde Staten verwacht van hun staatsburgers dat zij hun Amerikaanse paspoort gebruiken bij het reizen van een ander land naar de Verenigde Staten, zowel bij het vertrek uit een ander land als bij aankomst in de Verenigde Staten. Mensen die van plan zijn op reis te gaan wordt geadviseerd zich goed te informeren over een ESTA met meerdere nationaliteiten.

Wat gebeurt er als ik een noodpaspoort heb?

Indien het om een echt noodgeval gaat, en u niet in staat bent geweest een Amerikaans paspoort te verkrijgen voor de reisdatum en enkel een paspoort bezit dat is uitgegeven door een VWP land, dient u een ESTA aan te vragen om naar de Verenigde Straten te reizen met dat paspoort dat u heeft. Bij aankomst in de Verenigde Staten dient u in de immigratierij te gaan staan voor mensen die geen staatsburger van de V.S. zijn, omdat u reist met een paspoort voor een niet-V.S. staatsburger.

Conclusie

Om  vertraging of weigeringen te voorkomen bij het aanvragen van een ESTA is het van het grootste belang dat u zorgt dat alle gegevens op de aanvraag juist zijn. Wanneer u het ESTA formulier online invult blijft de browsersessie slechts ongeveer 20 minuten actief, dus is het belangrijk dat u uw paspoort en andere benodigde reisinformatie bij de hand houdt om alle vragen op de ESTA aanvraag te beantwoorden. Ook kunt u er voor zorgen dat u regelmatig de antwoorden op uw aanvraagformulier opslaat. Dat is vooral van belang indien u de aanvraag indient voor een familielid of een vriend en niet over alle gevraagde informatie beschikt om het formulier in te vullen.

Als u in het bezit bent van een paspoort van een land dat in aanmerking komt voor visumvrijstelling en een ESTA wilt aanvragen voor toeristische, zakelijke, medische of doorreis doeleinden, begin dan aan uw aanvraag, of bezoek de FAQ (veel voorkomende vragen) om meer over de ESTA te weten te komen.

Doe een aanvraag voor ESTA

Delen

FacebookTwitterYoutube

Doe een aanvraag voor ESTA

ESTA is een verplichte reisvergunning voor reizigers die voor maximaal 90 dagen via lucht of zee de Verenigde Staten bezoeken voor toerisme, doorreis of zakelijke doeleinden.

Doe een aanvraag voor ESTA