Hoe krijgt een land toegang tot het Visumvrijstellingsprogramma?

Gepubliceerd: Apr 23, 2020, Bewerkt: Apr 23, 2020 | Tags: Grensbeveiliging, Visa Waiver Program

Introductie

Het visumvrijstellingsprogramma (VWP) maakt het staatsburgers van partnerlanden mogelijk om visumvrij naar de Verenigde Staten te reizen. Dit zijn jaarlijks zo’n 20 miljoen bezoekers uit allerlei plaatsen van de wereld. VWP maakt gebruik van een gelaagd veiligheidssysteem dat voorkomt dat mogelijk gevaarlijke personen toegang krijgen tot de Verenigde Staten. Bij deze veiligheidsmaatregelen hoort een uitgebreid onderzoek van VWP reizigers voor hun vertrek naar de Verenigde Staten, op verscheidene punten van hun reis en bij aankomst in de Verenigde Staten. Als gevolg van de toelating van Polen tot het VWP is er een nieuwe interesse ontstaan vanuit het publiek om meer te weten te komen over de toegangsvoorwaarden voor een land om deel te worden van het programma.

Wat voor economische voordelen zijn er verbonden aan het toevoegen van een land aan het VWP?

Niet alle landen kunnen toegang krijgen tot het Visumvrijstellingsprogramma, maar de landen die wel toegang krijgen, kunnen uitzien naar een positieve invloed op hun economie. Een sterke, gezonde economie is van het grootste belang om de veiligheid van de Verenigde Staten te waarborgen. In 2014 heetten de Verenigde Staten gemiddeld 20 miljoen VWP reizigers welkom die ruw geschat 84 miljard dollar besteedden aan consumentenartikelen, zo zegt het departement voor handel. VWP reizigers droegen dagelijks bijna 231 miljoen dollar aan de lokale economieën van de Verenigde Staten bij.

Het VWP programma juicht ook toename in het reizen toe tussen de Verenigde Staten en andere naties, omdat het leidt tot een positief economisch resultaat voor alle betrokken landen. Zuid-Korea, dat zich in 2008 heeft aangesloten is daar een goed voorbeeld van. Het reizen tussen Zuid-Korea en de Verenigde Staten is exponentieel toegenomen. Voordat Zuid-Korea zich bij het VWP aansloot waren er ongeveer drie vluchten per week tussen Seoul en Dallas, maar in 2013 werden dat er 14. Zuid-Koreaanse reizigers besteedden in 2016 ongeveer 8,6 miljard dollar in de Verenigde Staten.

Wat zijn de vereisten van  het VWP voor individuele personen en landen?

Om naar de V.S. te reizen zonder visum onder het VWP, gelden de volgende vereisten voor individuele personen:

U dient een staatsburger te zijn van een van de lidstaten: Andorra, Australië, België, Brunei, Chili, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Japan, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, San Marino, Singapore, Slovenië, Slowakije, Spanje, Taiwan, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea, Zweden, Zwitserland

Alle reizigers dienen een geldige ESTA machtiging (visumvrijstelling) bij zich te hebben om hun middel van vervoer in te stappen op weg naar de Verenigde Staten. Een nieuwe ESTA dient te worden verkregen als u een nieuw paspoort aanvraagt, of bent veranderd van land, staatsburgerschap, naam of geslacht.

Uw paspoort moet tenminste zes maanden geldig zijn na uw geplande vertrek uit de Verenigde Staten. Een e-paspoort is ook een vereiste voor het VWP, wat een beveiligd paspoort is met een ingebouwde chip. De nieuwste informatie over e-paspoorten kan hier gevonden worden.

Wat zijn de voorwaarden waaraan moet worden voldaan voordat een land zich bij het VWP kan aansluiten?

Om in aanmerking te komen voor het aansluiten of blijven in het VWP (visumvrijstellingsprogramma)  dient ieder deelnemend land zich aan het volgende te houden:

  • Een laag aantal visumweigeringen aan niet-immigratiebezoekers van minder dan 3% tijdens de laatste twee boekjaren.
  • Bereid zijn om haar staatsburgers die worden weggestuurd uit de Verenigde Staten binnen drie weken na verzoek van de DHS te laten terugkeren.
  • Toestemming geven om gegevens over verloren of gestolen paspoorten met de Verenigde Staten te delen.
  • Een officiële overeenkomst te sluiten met de Verenigde Staten om gegevens over terrorisme en andere soorten georganiseerde misdaad of ernstige criminele vergrijpen te delen.
  • E-paspoorten uit te geven met biometrische identificatiemiddelen.
  • Zich te onderwerpen aan een onderzoek van DHS naar de gevolgen van de VWP aansluiting voor de veiligheid van het land, politiecontrole en immigratie-invloeden op de Verenigde Staten.
  • Zich te onderwerpen aan een onafhankelijke inlichtingenevaluatie die wordt ingesteld door de DHS Office of Intelligence and Analysis.

Hoe worden reizigers van VWP landen gescreend?

Het VWP maakt gebruik van een risico gebaseerde, gelaagde aanpak om terroristen, misdadigers en andere gezochte personen op te sporen en ervan te weerhouden de Verenigde Staten te betreden.

Nationale risicobeoordelingen worden uitgevoerd voordat een land zelfs maar wordt toegelaten tot het VWP.

Daarbij moeten individuele VWP reizigers worden gecontroleerd voordat zij naar de Verenigde Staten vertrekken, wanneer zij op vliegvelden en in havens van de V.S. aankomen en tijdens bijkomende vluchten binnen de Verenigde Staten

Grondig onderzoek van reizigers is belangrijk om de veiligheidsniveaus van de Verenigde Staten te verhogen en is een sleutel tot het antiterrorisme. Doorlichting wordt gedaan door het controleren van ESTA gegevens. Het Departement van Binnenlandse Veiligheid (DHS) controleert ESTA dagelijks op gegevens over terroristen en werkt nauw samen met de Douane en Grensbewaking (CBS) en andere instellingen om de geldigheid van ESTA’s op de verschillende punten te controleren.

Voor meer informatie over de manier waarop ESTA veiligheidsrisico’s opspoort, bezoek: Wat wordt verstaan onder veiligheidsrisico’s bij ESTA?

Wat zijn de overeenkomsten tussen de landen voor het delen van gegevens?

Deelnemers aan het visumvrijstellingsprogramma zijn verplicht gegevens over bekende en verdachte misdadigers en terroristen met de Verenigde Staten te delen. De voorwaarden versterken de controle van individuele personen en verhogen de algemene veiligheid van het binnenland.

VWP landen hebben de Verenigde Staten voorzien van gegevens over meer dan 6.000 bekende of verdachte terroristen, als gevolg van de informatie-uitwisselingsregeling.

Deze toevoer van gegevens versterkt de bestaande uitwisseling van informatie tussen de veiligheidsdiensten van de Verenigde Staten en VWP landen. Het is zelfs zo dat VWP lidstaten meer dan twee derde van de gegevens geleverd hebben voor de Gestolen en Verloren gegevensbank van INTERPOL, die elke dag gebruikt wordt tijdens de ESTA controles die de DHS uitvoert.

Deze informatie vergroot het vermogen van de DHS aanmerkelijk om de bewegingen van iedereen die mogelijk schade wil berokkenen aan de Verenigde Staten te volgen en deze personen aan te houden. Landen die zich bij het VWP willen voegen dienen volledig in te stemmen met verhoogde veiligheidsmaatregelen en een reeks andere verplichtingen.

Wat zijn de recente verbeteringen aan het Visumvrijstellingsprogramma?

Er worden voortdurend nieuwe voorwaarden aangebracht en bijgewerkt. De ESTA website is in november 2019 gemoderniseerd. Een nieuw gebruikersinterface is uitgebracht samen met functies zoals de mogelijkheid om applicaties op te slaan die op een later tijdstip kunnen worden afgerond. Nog een aantal aanzienlijke verbeteringen werd aangebracht tijdens de regering van Obama in augustus 2015. De veranderingen zijn onder meer verbeterde reizigerscontrole, het delen van gegevens en andere veiligheidsmaatregelen om landen die lid zijn van VWP in staat te stellen beter om te gaan met de bedreiging die ontstaan is door buitenlandse terroristen.

Delen

FacebookTwitterYoutube

Doe een aanvraag voor ESTA

ESTA is een vereiste reistoestemming voor in aanmerking komende reizigers die de Verenigde Staten binnenkomen over land, door de lucht of over zee voor bezoeken van minder dan 90 dagen.

Doe een aanvraag voor ESTA